syg kamooo!!

Wednesday, May 12, 2010

"Saya Kenal Anak Perak"

umm.. "saya kenal anak perak" nie satu contest sebnarnye..
isha tau contest nie, dari tuan punya blog jugak..
dye de singgah blog isha...
pastue dye de tinggal comment kat ishanye shout box,
terima kasih kepada beliau kerana tidak mnjadi silent reader.. huhuhu...
pastue, isha pergi la usyar blog dye...
pastue terjumpa contest nie..
sape y menang contest nie dapat domain.. isha x tau ape tue domain.. huhu
cetek IT betul kan... tapi isha da tnye da tuan nye blog,
dye da terang da kat isha domain tue ape.. sape2 yang x tau pasal domain, sila baca dibawah...

Domain
Ok start dengan domain. Domain ini adalah nama singkat untuk Domain Name System (DNS). Orang it tidak memanggil domain. Mereka akan menggunakan terms DNS. Domain ini macam kata ganti nama kepada ip address. Setiap website ada unique ip address masing-masing. Bagi memudahkan pengguna internet, DNS dicipta. Anda bayangkan zaman dulu, kalau hendak bukak website anda kena menaip ip address seperti 119.110.111.120 hanya untuk membuka anakperak.com. Anda sanggup untuk mengingat semua no itu sedangkan no telefon sendiri boleh lupa, jadi untuk memudahkan wujudlah DNS.Domain ini perlu register. Terdapat banyak syarikat menyediakan kemudahan ini dan sentiasa bersaing dari percuma hingga ke RM40 bergantung pada extension dia sama ada .org,.biz,.com,.my dan segala macam dot. Domain ini selalunya kita akan perbaharui langganannya setahun sekali, jika tidak. Orang lain boleh membelinya.

penerangan pasal domain nie,
sumenye dari tuan nye blog yang wat contest nie..
credit to mr anak perak...
sgt2 membantu kan...
tima kasih anak perak..
isha da dpt sedikit ilmu pasal domain nie...

isha nk pakai domain name sendiri sebbnya,
macm kite da de website sendiri, kn bse kte tgk blogger.com, yahoo.com,
google.com, ump.edu.my dan lain2..
jadinya kalo isha ade domain sendiri xdela menumpang blogger nie da kan..
hehehe.. tetiba ase cm sunuk plak..
huhu.. lagi satu senang org lain nk ingt n view isha nye website....

isha nk pakai domain name
( aishah.com) boleh ker camtue...
domain nie boleh tukar2 x ae.. huhuhu...

pepon meh kte promote sket pasal tuan punya blog...

tadaaa!!!

    http://anakperak.com

sape2 nk masuk contest ni leh la klik link d atas..
15 mei nie da tarikh last dye...
selamat mencuba..

No comments: